Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Затварят участъци от бул. "Патриарх Евтимий" и бул. „Гоце Делчев“ заради строителството на метрото

Снимка: Столична община
От утре се затварят части от бул. "Гоце Делчев" от бул. "Цар Борис Трети" до ул. "Княгиня Клементина" и ул. "Житница" до ул. "Кюстенджа" заради строителството на третата линия на метрото. Това съобщиха заместник-кметът по транспорта Любомир Христов и директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.
Седем месеца движението ще се осъществява по обходни маршрути през вътрешнокварталните улици. Променя се движението на автобусната линия "73" в посока към ж. к. "Гоце Делчев", на линия "83" към Зоопарка, както и на линия "102" в към посока "Студентски град". Изместват се автобусните спирки на линиите "63" и "260" и на трамваите с номера 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовището на ул. "Житница" при бул. "Гоце Делчев" и "Цар Борис Трети".

През следващите дни екипи на Столичната община, Пътна полиция и фирмите-оператори на светофарните уредби ще бъдат на място, за да настроят максимално прецизно светофарните системи съобразно с трафика, съобщи заместник-кметът Христов.

От 27 март се забранява движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис Първи". Движението по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка между бул. "Витоша" и ул. "Ангел Кънчев" ще бъде двупосочно. "Синя зона" в този участък се закрива. Движението в тунела под НДК ще става двупосочно, като изходът от тунела в посока към бул. "Черни връх" ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили. Трамвай номер 6 няма да минава под тунела, той ще се движи до ж. к. "Иван Вазов".Снимка

От 27 март за 14 месеца се забранява движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Васил Левски" до ул. "Хан Крум". По "Васил Левски" от кръстовището с "Граф Игнатиев" ще се преминава двупосочно до "Петте кьошета". Двупосочно от там ще преминават тролеите с номера 1, 2, 5, 8, 9. Закриват се спирките на бул. "Патриарх Евтимий" при кино "Одеон", както и при бул. "Витоша". Линия номер 9 в посока към "Сточна гара" няма да променя маршрута си. Разкриват се нови временни спирки в посока към бул. "Прага" за тролеите с номера 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. "Васил Левски", преди ул. "Данте" и на бул. "Васил Левски", непосредствено преди ул. "Г. С. Раковски".

Поради въвеждането на двупосочно движение по бул. "Васил Левски" от кръстовището му с "Патриарх Евтимий" и по бул. "Скобелев" до кръстовището при "Петте кьошета" се закриват местата за кратковременно паркиране по бул. "Васил Левски" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Патриарх Евтимий", съобщи зам.-кметът. По протежението на бул. "Патриарх Евтимий" от ул. "Хан Крум" до бул. "Витоша" и от ул. "Княз Борис" до бул. "Христо Ботев" ще бъдат разкрити нови места за "синя зона" двустранно. В целия район от кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев" до "Петте кьошета" се закриват общо 100 места за паркиране, които ще бъдат компенсирани с нови 200 места, за да бъде обезпечено паркирането за хората, които живеят в района.

Чуйте подробности в репортажа на Златина Йовкова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.