Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Божанов: Електронната идентификация е средство, чрез което изобщо да има електронно гласуване

Божидар Божанов
Снимка: БТА

Тайната на вота при електронното гласуване е гарантирана, увери Божидар Божанов, съветник по електронно управление на вътрешния министър.

В рамките на дискусия за електронното гласуване Божанов обясни на депутати и граждански организации принципите за защита на гласуването:
Електронната идентификация е средство, чрез което можем изобщо да имаме някакво електронно гласуване. Държавата, в която има електронно гласуване - Естония има електронна лична карта с електронна идентификация и електронен подпис в нея. Частният ключ не може да бъде копиран от картата,  като освен това той е създаден на самата карта и не може да бъде изваден оттам.

Гаранцията за преброяване на гласовете - избирателя получава някаква разписка, че той е гласувал, но тази разписка не казва той как е гласувал. Масовото купуване на гласове ще остане по-лесно на хартия, докато при електронното купуване на гласове - софтуерът за гласуване има начини да усложни процеса. 100% сигурнна система наистина няма, но има 99,9% сигурна система, а за останалия един процент - имаме процедури, 
допълни Божанов, според когото в закона е по-добре да се запишат принципни изисквания, а не конкретна технология за упражняване на електронно гласуване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна