Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще обсъдят промени в Закона за Наказателно-процесуалния кодекс

Снимка: БГНЕС

Парламентът трябва да започне своята седмична работа с дебат на първо четене на промени в Закона за Наказателно-процесуалния кодекс. Очаква се депутатите да решат дали да закрият предсрочно временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Парламентът трябва да прецизира на първо четене правилата, по които ще се развива наказателното производство, когато се установи, че то е образувано за деяние, за което вече е наложено административно наказание. В много от случаите въпреки невъзможността за акумулиране на наказателна и административно-наказателна отговорност се образуват и наказателно и административно-наказателно производство за едно и също деяние. Министерството на правосъдието и ВКС подкрепят промените. Депутатите ще разгледат и предложението на ГЕРБ за преустановяване на съществуването на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. След проведеното първо заседание на Комисията депутатите решиха да излязат с доклад, с който да предложат на парламента варианти за разпускането ѝ.

 

В дневния ред на парламента е и предложението за първо четене на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов да бъде въведена дневна и шестмесечна винетка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна