Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Толя Стоицова: Медиите трябва да отразяват разбираемо проявите на тероризъм

Журналисти пред сградата на Европейската комисия след атентатите в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тероризмът има много лица и същевременно е много скрит. В този смисъл профил на терориста е трудно да се направи. Тероризмът е характерен с това, че е свързан със загуба на цивилни хора, за да се удари в сърцето дадена държава. Затова неговото отразяване от медиите трябва да става по начин, по който хората могат да го разберат, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ проф.Толя Стоицова - медиен психолог, преподавател в Софийския университет и в Нов български университет.

Според нея обявената от европейските лидери „война на тероризма“ е една метафора:

Война ние знаем какво е, това е фронт, има враг, добрите и лошите. Сега това не можем да го направим, защото тероризмът е много скрит и не знаем какво е, затова използваме тази метафора. По същия начин не можем да направим профил на терориста, защото тероризмът има най-различни измерения, но е вечно свързан и това го прави много различен от войната, със загуба на цивилни хора, а не на офицери и войници.

Проф. Стоицова е категорична, че медиите не трябва да показват клипове и снимки на убийствата на терористите:

Някои от тези хора, които те екзекутират, това го правят само, за да влезе в медиите. И това го нарекохме медиен тероризъм. Не, че медиите тероризират някого, а че се извършват терористични актове, за да бъдат отразени в медиите.

Важно е всички да разберат, че трябва да участват в справянето с тероризма. Затова трябва много да се внимава какво се публикува в интернет и в социалните мрежи, казва още проф. Толя Стоицова.

Журналистите стават все по- добри в обяснението на терористичните актове - това е един от основните изводи от международно изследване за отразяването на терористични актове в пресата, в което проф.Толя Стоицова участва съвместно с нейни американски колеги.

Да не пренавиваме пружината на страха си, съветва проф.Стоицова:

Ако ние започнем толкова много да се плашим от всичко това, означава да не излизаме от вкъщи.

Институциите у нас също вземат мерки по отношение на тероризма, но имаме шанса , че не сме твърде интересна държава, казва още преподавателят.

Тя споделя, че много често чужденци я питат опасно ли е да се разхождаш в България, след като се чели български новини. А нейното обяснение е, че у нас липсват позитивни новини. Препоръката на проф. Толя Стоицова е медиите да търсят целенасочено и добрите новини, защото в противен случай формираме манталитета на неуспешни хора. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна