Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Получихме възражения против Националната здравна карта от всички населени места

Снимка: БГНЕС

Националната здравна карта не отразява  28-те областни здравни карти, което ще е пречка в оценяване на потребностите от здравни услуги по отделните региони и в осигуряването на медицинска помощ, обявиха от Българския лекарски съюз. От съсловната организация се опасяват, че с прилагането на Националната здравна карта няма да се вземат предвид предложенията на областните комисии от какви лекари има нужда и от какви лечебни заведения. Доктор Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС коментира:

Тя не би следвало да се превръща в рестриктивен инструмент, който да редуцира, да забранява или да позволява на лечебни заведения, или на лекари, да упражняват своята професия. Има негативно отношение към здравната карта. Получихме от всички населени места! Искам да кажа, че възраженията против Националната здравна карта не бяха само от колегите. Те бяха подкрепени с подписите на областни управители и в Търново, и в Ловеч, и в Габрово, и в много други населени места.

В писмо до институциите от Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват, решението на Здравната каса за служебен рамков договор, да не влиза в сила. В противен случай от другата седмица ще предприемат протестни действия. Днес от Българския лекарски съюз също поискаха да остане валиден Националният рамков договор от 2015-а година.

Увеличението при общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната помощ по така направеното предложение за разходването на резерва на НЗОК е в рамките на 2-3 милиона. От исканите от наша страна 20 и постигнатите при специалисти от извънболничната помощ около 21 как ще постигнем ситуацията с повечето направления, с по-големия обем дейности в лаборатории и образна диагностика, попита доктор Венцислав Грозев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна