Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия ще разгледа поредна серия от законови промени заради доклада за КТБ

Снимка: БГНЕС

Законовите промени, позволяващи оповестяването на доклада за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/, ще бъдат разгледани в правната комисия в парламента.

Поредната серия от промени се правят в Закона за банковата несъстоятелност, който претърпя редица дописвания заради Корпоративна търговска банка. Реално законопроектите са два, но на заседанието депутатите от правната комисия ще ги обединят в един.

Ключовите текстове за оповестяването на доклада на "Аликс партнърс" са внесени от ДПС и бяха одобрени на първо четене и в пленарната зала, въпреки че редица депутати имат възражения срещу тях. Основното е, че публикуването му ще увреди събирането на вземанията на банката в несъстоятелност.

Искането за оповестяване на доклада и на поставените цели предизвика множество реакции, включително имаше и съмнения за истинността на компанията. Стигна се дори до публични изявления на компанията и на Фонда за гарантиране на влоговете, в които двете институции опровергаха твърденията и дадоха обяснения върху поставените задачи пред английската компания за разследване на банкови фалити.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени