Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува днес на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще гласува на второ четене четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Депутатите ще въведат изцяло нова регулация на задълженията на производителите и вносителите на нови тютюневи изделия. Те ще уведомяват 6 месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което имат намерение да пускат на пазара и да представят негово подробно описание. Промени се правят и с регламентиране на съставките и емисиите от цигари, определят се максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Вносителите на тютюневи изделия ще следва да представят на Института по тютюна и тютюневите изделия информация за всички съставки, за използваните количества и за основанията за тяхното включване, токсикологични данни и данни за методите за измерване на емисиите. 

Въвежда се и забрана за представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества, съдържащи добавки като витамини, кофеин с оцветяващи свойства. Парламентът ще въведе подробна регламентация и на здравните предупреждения, които трябва да се поставят върху всяка външна опаковка на тютюневите изделия. Ще се въведат и ограничения по отношение на обозначенията, които рекламират или насърчават употребата на тютюнево изделие и създават погрешно впечатление за неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна