Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци блокират пътя от Солун към Македония с искане да се отвори границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протести на бежанци затрудняват движението по основния път от Солун до граничния пункт с Македония "Евзони". Днес няколкостотин души, сред които и майки с деца, затвориха движението и в двете посоки със седяща стачка. Преминаването на товарни автомобили, които пренасят стока от Гърция за Македония, също беше спряно. Шофьорите реагираха остро и с намеса на полицията не се стигна до сблъсъци.
В Идомени бежанци започнаха гладна стачка. “Лекари без граници“ се оттеглеха временно от Идомени, защото били заплашвани от бежанците. На Лесбос лекарите доброволци напуснаха бежанския лагер, след като полицията започна да арестува нелегално влезлите от Турция. Според „Лекари без граници“ това е „нехуманен акт“.
От съображения за сигурност полицията в Солун забрани днес две демонстрации – едната на протест "Срещу ислямизацията на Европа“, а другата – в подкрепа на бежанците.
Няма реален резултат от призива на властите всички да напуснат Идомени, като им осигуриха лагери за настаняване. Министърът по миграцията Музалас заяви, че има риск от смъртни случаи на деца, ако останат в Идомени при тези условия. По сведения на доброволци в лагера група сирийци убеждава хората там да останат, за да принудят Брюксел да ги допусне в други европейски страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени