Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно спешно отделение беше открито в болница "Св. Анна"

Снимка: БГНЕС

Лекарите, работещи в спешните приемни отделения, не може да получават по-малко от 1500 лв., а медицинските сестри по-малко от 900, след като от началото на годината Министерство на здравеопазването увеличи заплатите с близо 20%, каза здравният министър Петър Москов. Той участва в откриването на едно от най-модерните спешни отделения в страната към Универститеската болница "Света Анна".

Новото Спешно отделение на УМБАЛ "Св. Анна“ e разположенo на повече от 1000 кв.м. площ. То разполага с 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Разполага с хеликоптерна площадка. Директорът на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков:

Това е инвестиция за 1 милион, която е напълно достатъчна за покриване на всички стандарти. Спешно приемно отделение е част от спешния болничен комплект, който тепърва ще се разширява и развива. Хеликоптерите са един обикновен санитарен транспорт. Ние осигуряваме комплексно лечение.

Министърът на здравеопазването каза, че са осигурени повече средства за спешната помощ от държавата:

С тези 20 милиона всъщност се финансира увеличение на заплатите в спешната помощ и възможността да има ето такива спешни отделения, включително с 85-те милиона евро по програмата, която вече е одобрена на всички нива и започват вече проектните работи по ремонти на спешни отделения и на центровете за спешна помощ. Всяко едно спешно приемно отделение в България в рамките на следващите 2 години ще изглежда така, както е това.

Здравният министър отговори, че ако успее искът срещу стандарта по спешна медицина, той ще се преработи и пак ще влезе в сила, защото е в полза на пациента. Москов беше категоричен, че за извънболничната помощ са осигурени 15 на сто повече средства през тази година и повод за протести не би следвало да има, но всеки лекар има това право.

Държавата ще заплаща превоза с хеликоптер, увери Москов. Лекарите ще лекуват с най-модерната техника у нас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна