Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилма Русеф увери, че няма да подава оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Дилма Русеф няма да се вслуша в натиска на опозицията и няма да подаде оставка, увери самата тя в разговор с представителите на пет големи световни медии, съобщи испанският в. "Ел Паис", чийто представител също е участвал в срещата в президентския кабинет в бразилската столица. За започнатия срещу нея процес по импийчмънт Русеф увери, че не почива върху сероизна законова основа и че всъщност представлява опит за използване на институциите като оръдие за държавен преврат.

По повод разпространен запис на неин телефонен разговор с бившия президент Лула да Силва президентката предупреди за посегателство срещу националната сигурност:  Бразилското правосъдие отслабва, а конституцията е погазвана, когато без необходимото разрешение от Върховния съд и в очевидно нарушение на националната сигурност се записват и разпространяват разговори на президента на републиката. Онези, които настояват да подам оставка, показват, че увереността им в успеха на процеса по импийчмънт е много крехка. И освен всичко друго се опитват да осъществят прикрит опит за преврат срещу нашата демокрация. Мога да ви уверя, че няма да участвам в това, няма да подам оствка по никакви мотиви.

На свой ред твърда решимост да укрепва правителството изрази и бившият президент Лула да Силва. Неговото назначаване за ключов министър се оспорва от опозицията като опит да се избяга от правосъдието, което обвинява Лула в участие в корупционна схема в държавната фирма "Пегробраз". Той отрича да е допускал злоупотреби.

На проява на синдикалисти в Сао Пауло в подкрепа на правителството Лула заяви: Онези, които твърдят, че съм против битката с корупцията, лъжат. Ако беше така, щях ли да съм направил толкова за подобряване на работата на федералната полиция, на вътрешното министерство... Онова, което не искаме, е хората да бъдат осъждани от заглавията на вестниците още преди да бъдат изправени пред съда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени