Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовец е първият пролетен обичай

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме празника Благовещение – деня, в който архангел Гавриил се явява на Дева Мария, за да ѝ съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век. 

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм "Света София – Премъдрост Божия", приел го за свой храмов празник. По повод светлия празник в древния храм Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи света литургия. Начало на служението е от 9 часа.

Преди 9 септември 1944 година Благовещение бил празнуван като Ден на жената и майката, припомня Весела Пелова от "Държавен архив" Враца: 
Благотворителните дружества са организирали няколко дни, през които членките на дружеството са изнасяли сказки за просвещение на бъдещите майки, за да им бъдат в помощ, организирали са томболи, с които са събирали средства за бедните майки.
Във фолклорния ни календар Благовещение, известен и като Благовец, е първият пролетен обичай. Древните казвали, че силата на лошото отслабва днес, прескачали са огньове за пречистване и за здраве. Част от ритуалите ще бъдат възстановени и представени днес в Етнографския музей "Етър" край Габрово. Входът за комплекса ще е безплатен. 
В навечерието на Благовещение в Ловеч започна работа по проект на общината, митрополията и детската градина "Слънце", където веднъж седмично родители, учители и деца ще изучават православното християнство. Заниманията води свещеноиконом Любомир Казашки
Ще започнем със запознаването с предстоящите празници, посланията, които тези празници искат да внушат, изграждане на едно отношение на всяка една личност като образ и подобие Божии, спазване на най-висшата Божа заповед – заповедта за любовта. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени