Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва съдебен процес срещу двама турски журналисти, обвинени в шпионаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Истанбул в съда за тежки наказания започна съдебният процес срещу двама турски журналисти - главния редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и журналист от същия вестник - Ердем Гюл. Съдията поиска делото да се гледа при закрити врата.

Двамата са обвинени в шпионаж и огласяване на държавна тайна в статия, придружена със снимки и видеозапис, за задържането през януари 2014 г. на камиони на турската разузнавателна служба /МИТ/, натоварени с оръжия, предназначени за сирийски ислямистки бунтовници. Обвинението им иска доживотен затвор.

Двамата журналисти бяха задържани в края на миналата година и останаха в тримесечен предварителен арест. Те бяха освободени с решение на Конституционния съд. Висшата съдебна инстанция се произнесе, че няма основания за задържането им понеже са изпълнявали своя журналистически дълг.

Случаят предизвика много силен отзвук в Турция. Президентът Реджеп Таип Ердоган обяви, че не признава решението на Конституционния съд, внесе жалба срещу Джан Дюндар, като подчерта: Този, който публикува тази информация, ще плати висока цена, аз няма да го оставя така.

Двамата журналисти са отдавнашни критици на ислямо-консервативния режим и на президента Ердоган, поради което се превърнаха в символ на противодействие срещу режима. Представители на турската опозиция и на неправителствените организации се обявиха в тяхна подкрепа. Те искат да се възползват от процеса, за да осъдят посегателствата на държавата върху свободата на словото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна