Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще разгледа корекции в клиничните пътеки

В понеделник започват протести на личните лекари

Снимка: БГНЕС


До понеделник Надзорният съвет на Здравната каса трябва да направи ревизия на собственото си решение, което замества Националния рамков договор за тази година. "Хоризонт" научи, че причина за евентуалните корекции в клинични пътеки и цени са сигналите, които изпратиха лекари от различни специалности. Медиците от онкологията и педиатри алармираха, че няма да достигат обеми за лечение и прегледи.

В понеделник започват поетапни протести на личните лекари в редица области, каза за "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той посочи, че няма завишение на бюджета в извънболничната помощ за тази година:
Нашите пациенти трябва да знаят, че навсякъде, където има организирани протести, ще има осигурени кабинети, в които може да се потърси медицинска помощ при остро възникнали проблеми. Вече ни е много трудно да защитаваме пациентите от недомислиците на системата. Да, има увеличение за първичен преглед с около 408 хиляди броя, но това, като го разделиш на всички български граждани за осем месеца само, се получава, че на един човек се падат 9 хилядни от едно направление месечно. 

В Плевенска област личните лекари ще протестират ефективно на 30 март заради промените в здравеопазването, като пациентите ще бъдат приемани само в дежурни кабинети, съобщи д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен: 
Не можем да се съгласим с продължаващия хаос в здравната реформа, който влоши качеството на медицинската услуга, тъй като ние сме длъжни да спазим едни правила, които не подобряват качеството, а напротив. Икономията на средствата не трябва да бъде за сметка на здравето на пациентите и не трябва да бъде за сметка на упреци към нас лекарите като съсловие, че ние не можем да си свършим добре работата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени