Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката държавна телевизия информира бежанците с емисии на арабски език

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката държавна телевизия информира бежанците с емисии на арабски език. Медията започна информационна борба срещу умишлени слухове на националистите, които създават напрежение в Идомени.

Балканският маршрут е затворен, изтеглете се в лагерите, призовават от екрана на медията.

Расте напрежението сред бежанците и мигрантите в Идомени след преднамерена дезинформация, че Македония ще отвори границата за преминаване. Гръцките власти установиха, че зад тази кампания са активисти на националистите от „Златна зора“. Те разпространяваха информация на арабски език, за да създават напрежение сред бежанците, които им се довериха отново и се опитаха да достигнат до граничната ограда с Македония. Намесата на гръцката полиция предотврати поредния отчаян опит за нелегално преминаване.

Бежанците се доверяват на слухове, но не и на официалните власти, коментират доброволци от лагера.

Гръцката държавна телевизия ЕРТ започна излъчване на новини на арабски език за бежанците три пъти дневно, в рамките на информационните емисии. Информационната агенция създаде също сайт на арабски. Двете медии предават реална информация за състоянието на бежанците както в Идомени, така и за лагерите в страната. Призовават всички да се изтеглят и да не вярват на слуховете, че македонската граница ще се отвори. Предупреждават ги за риска от всеки опит за нелегално влизане в други европейски страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна