Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на транспортната комисия в СОС, Екатерина Йорданова:

Предстоят дискусии относно увеличението на цената на билета в столичния транспорт

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет трябва да е трибуната, на която се обсъжда поскъпването на цената на билетчето за градски транспорт.

До сега обаче наблюдаваме липса на подход за разискване на конкретното предложение. За това се оплакаха общински съветници по време на днешното заседание на комисията. Въпреки че от януари се говори за увеличение на цената на превозните документи, съветниците са били в неведение за искането на Центъра за градска мобилност и са разбрали едва след пресконференцията, която общинското дружество даде миналия петък. 

Председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова обаче увери, че тепърва предстои да се разглежда подробно доклада с обосновката за подобно действие, а съветниците ще имат достатъчно време, за да анализират всички икономически ползи и недостатъци.

Разочаровани и дори ядосани бяха някои от членовете на постоянната комисия по транспорт и туризъм в СОС от намерението на ЦГМ да вдигне цената на билета или еднократната карта за пътуване. Но не конкретно заради увеличението, а заради липсата на диалогичност при взимането на подобно решение.

Симеон Славчев, общински съветник от Движение 21, част от политическа група 5, коментира, че е бил изненадан от пресконференцията в петък, на която бе съобщена новината, като сподели, че е получил обаждания от много граждани.

От поне месец има внесено искане за това каква е икономическата рамка на ЦГМ, която би дала отговори за това откъде идват пробойните и как могат да се запълнят, а разбира се и каква би била цената за превоз в мрежата на градския транспорт. Отговор на това писмо обаче не е получил председателят на ПГ на БСП в общинския съвет Калоян Паргов. Той се притеснява, че въпреки внесения доклад в петък от изп. директор на общинското дружество Симеон Арнаудов с предложението за увеличение на цената, едва ли съветниците ще имат време детайлно да го обсъдят, защото в доклада са заложени още и бизнес-план на ЦГМ, инвестиционна програма и приходно-разходната част.

Председателят на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова подчерта, че тепърва предстоят дискусиите относно увеличението на цената на билета в столичния транспорт и общинските съветници не бива да се притесняват, че няма да имат време или ще бъдат подложени на натиск при взимането на решение.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна