Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама няма да се среща с Ердоган при визитата му в САЩ

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама е отклонил предложението да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, когато той в близките дни пристигне на посещение в САЩ, предаде РИА "Новости", позовавайки се на публикация на "Уолстрийт Джърнъл".

Ердоган идва в САЩ, за да открие джамия в щата Мериленд, построена от Турция. Той се е надявал да се срещне и с Обама, но от Белия дом отговорили, че такава среща не се налага, тъй като двамата вече са се виждали на форума на Г-20 в Турция през ноември м.г., а през февруари са говорили по телефона.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва мнението на експертите, че американско-турските отношения са охладнели заради растящия авторитаризъм на Ердоган и заради подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрди.

Междувременно днес Ердоган в реч пред турската Военна академия е информирал, че турските сили за сигурност са ликвидирали 5359 кюрдски бунтовници след юли м.г., когато Кюрдската работническа пария (ПКК) се отказа от двегодишното примирие, предаде Ройтерс. Държавният глава добави, че за същия период насилието е отнело живота и на 355 войници, полицаи и охранители, повечето от тях – в населените предимно с кюрди югоизточни райони на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна