Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има допълнителни средства за лечение на хронични заболявания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Здравното министерсто обяви, че се насочват общо 19 млн.лв.от надсъбрани здравни вноски за онкология, неонатология и за хипертониците. Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи, че с тези промени личните лекари не би следвало да протестират и би трябвало да са удовлетворени исканията им. 

Надзорният съвет на Здравната каса готви анекс към Националния рамков договор от 2015 година, който включва и параметрите на проекторешението на Касата за новите дейности за 2016-а. Здравният министър увери, че в анекса няма нито едно намаление на цени и обеми на клинични пътеки и на прегледи при лекари и специалисти, а напротив - цените на клиничните пътеки и амбулаторни процедури за онкология остават на нивата от миналата година. 

Сигналите за намаление на цени са били реални, защото анонимни лица са подправяли документите, разглеждани в Надзорния съвет, призна министър Москов:
Всяко едно намаление на цени или на обеми, подготвено за Националния рамков договор с лекарския съюз, не е било предложение нито на министерството, нито на Касата. В момента Националната здравно-осигурителна каса готви решение, в което няма намаление на нито една, на нито един показател на цените на клиничните пътеки. Има увеличение там, където ви казах. Съжалявам, че държавата трябваше малко по-късно от нужното да влезе в правомощия си и да прекрати практиката, анонимни представители на лекарското съсловие да преговарят с анонимни служители на Касата, в следствие на което, хора като онколозите да питат, защо проектът за клинични пътеки за тях е намален с 50%. Доколкото ние с финансовия министър нямахме отговор на този въпрос се оказа, че трябва да се седне на високо ниво, да се прецени всичко това и върнахме нещата такива, каквито трябва да бъдат. 

Поне 20 млн. повече ще приключи в приходната си част в края на годината Здравната каса, добави министърът на финансите Владислав Горанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени