Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благополучно приключи драмата с отвлечения египетски самолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благополучно приключи продължилата около седем часа драма с отвлечения египетски самолет, който беше отклонен към Кипър, след като един от пътниците на борда обяви, че носи експлозиви. Мъжът се предаде на властите на острова, а всички пасажери бяха освободени.

По последна информация похитителят се казва Сейф ад-Дин Мустафа, а не както първоначално беше съобщено - Ибрахим Самах.

След края на драмата властите съобщиха, че това не бива да се разглежда като терористичен акт, а по-скоро като постъпка на психично нестабилен човек.

Сутринта Ад-Дин Мустафа отвлече самолета на Египетските авиолинии, пътуващ от Александрия за Кайро. Около 8.50 часа машината кацна на летището в Ларнака и веднага беше обградена от представители на местните власти. След преговори с парламентьорите мъжът освободи по-голямата част от пътниците, а по една от стюардесите предаде писмо с исканията си, написано на арабски. В кабинета останаха само екипажът и трима от пътниците.

Същевременно настъпи пълен информационен хаос и се появиха какви ли не версии за мотивите з отвличането, сред които любовна драма с мистериозна жена, политически искания и др. Засега обаче все още не са ясни истинските причини, подтикнали египтянина да отвлече самолета.

Малко преди 14 часа започна активна полицейска акция. Специалните сили отцепиха района около сградата на летището, евакуираха персонала и клиентите на намиращите се наблизо крайбрежни заведения и преместиха журналистите на безопасно разстояние. Скоро след това от пилотската кабина на самолета скочи един човек, а почти веднага  - и  останалите задържани напуснаха машината по стълбите. Няколко минути по-късно похитителят излезе в вдигнати ръце и се предаде доброволно на властите.

Междувременно летището в Ларнака беше отворено и се върна към нормален режим на работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна