Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов се обяви за критерии, по които да бъде отчитана дейността на личните лекари

Личните лекари няма да бъдат глобявани за изчерпани направления

| обновено на 30.03.16 в 12:35
Снимка: БГНЕС


Личните лекари няма да бъдат глобявани за изчерпани направления. Това увери министърът на здравеопазването Петър Москов по време на изслушването му от Народното събрание за проблемите в сектора.

Москов се обяви за критерии, по които да бъде отчитана дейността на личните лекари:

Всичко, което касае качеството на лечението, всички тези процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре по системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на Касата. И това е ангажимент, който също съм поел, за да няма административен натиск върху това нещо. Защото има случаи, в които пациентът не изпълнява наложената от личния лекар терапия. Тогава личният лекар не е в основата на това, че здравното състояние е влошено, нежеланието е на пациента да действа така. Друго, което Касата ще върне в методиката си е, отмяната на възможността личните лекари да бъдат санкционирани и глобявани за надвишаване на регулативните стандарти. Това означава, че те имат брой направления. Когато те ги надвишаваха, досега Касата ги глобяваше. Сега Касата ще върне едно забравено правило, което е добро и винаги е било искане на личните лекари - когато на ниво Районна здравна каса се изчерпат общо количествата направления, тогава вече влизат в сила санкциите. 

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че не е доволен от обясненията на министър Москов. Според Миков казаното издава неразбиране на проблемите в здравеопазването:

Този министър е издал преди два дни една заповед, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни или държавни, да правят графици и да преглеждат. Това показа за пореден път, че в здравеопазването в България положението става военно. Призоваваме министър-председателя и управляващото мнозинство да прекратят тази война срещу здравето и живота на българските граждани, която днес се води.

Министърът на здравеопазването беше поканен в парламента, за да даде разяснения за протестите на личните лекари. Това стана по искане на БСП. По-рано председателят на партията Михаил Миков обясни защо е необходимо изслушването на Москов пред НС: 

В страната настъпва доста кризисна ситуация с лечението на гражданите. Милиони граждани се засягат от протестните действия, които в момента протичат. Какво се случва, какви мерки се предприемат, докога ще продължава този хаос в здравеопазването? Смятам, че това е въпрос, който засяга милиони български граждани и е добре и Народното събрание да има информация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна