Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално бюро ще координира борбата с корупцията по високите етажи на властта

Снимка: БГНЕС

Преработеният проект на антикорупционния закон беше одобрен от правителството и ще бъде внесен за разглеждане в парламента.

Предвижда се Национално бюро да координира борбата с корупцията по високите етажи на властта и отнемането на незаконно придобито имущество.

По думите на вицепремиера Меглена Кунева проектът се одобрява от партньорите в управляващата коалиция, взети са предвид и становищата на неправителствени организации, както и последните промени в Конституцията. 

Бюрото ще има правомощията да иска от съда разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, да има достъп до базата данни на централния кредитен регистър. В кръга на проверяваните ще попаднат, освен заемащите висши държавни длъжности и тези с правомощия по разходване на публични средства и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили. Всички те ще подават само една декларация:

Досега имаше отделно за имущество и отделно за конфликт на интереси, като сега двете декларации се припокриват.

Вече ще се декларират и нови обстоятелства като ползването  над три месеца на чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над десет хиляди лева. Новост в закона е задължението да се декларира имуществото и доходите на лицето, с което задължение е във фактическо съжителство повече от две години:

Примерно ако имате дете, плащате общи сметки.

Проверки ще се правят по сигнали или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. За значително несъответствие между имущество и нетен доход ще се приема сумата от 120 хиляди лева, а не както досега 250 хиляди лева.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени