Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P понижи до негативна перспективата пред кредитния рейтинг на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) намали перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Китай до негативна от стабилна, посочвайки, че ребалансирането на икономиката на страната вероятно ще напредва с по-бавно от очакваното темпо.

Низходящата ревизия на кредитната перспектива отразява нашето очакване за постепенно увеличаване на икономическите и на финансовите рискове по отношение на кредитоспособността на китайското правителство. Нашето убеждение е, че през следващите пет години Китай ще покаже скромен напредък при възстановяване на икономическото равновесие и ограничаване на кредитния растеж, отбелязва водещата кредитната агенция, като прогнозира, че темпото на растеж на втората по сила световна икономика ще остане на ниво от или малко над 6% през следващите три години.

В същото време "Стандард енд Пуърс" запази без промяна дългосрочния кредитен рейтинг на Китай на ниво от "АА-", отчитайки, че властите в Пекин предприемат стъпки за засилване на икономиката.

Най-важното е, че ние гледаме на антикорупционната кампания на правителството като значителна стъпка за подобряване на управлението на държавните агенции и на държавните предприятия, допълва кредитната агенция.

В началото на март и агенция "Мудис" понижи до негативна перспективата пред кредитния рейтинг на Китай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна