Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 пъти е била превишена нормата на сероводород в Бургас тази нощ

Снимка: БГНЕС

36 пъти е била превишена нормата на сероводород в Бургас тази нощ. Десетки сигнали от граждани за задушлива миризма са постъпили на дежурния телефон в Общината и Регионалната екоинспекция. Все още не е установен източникът на замърсяването.

Неприятната миризма е усетена в два часа през нощта в няколко комплекса на Бургас и в квартал "Долно Езерово", чийто жител – Величко Янков, разказа:

Почти постоянно обгазяване, ужасна миризма. Много често се събуждаме и с главоболие. Определено миризма като на нефтени фракции.

Екип на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите е направил замерване. Резултатите обяви инж. Тонка Атанасова. В момента се търси причинителят на замърсяването:

36 пъти надвишаване над нормата за количества на сероводород, която норма е 0,0050 микрограма на кубичен метър, след това стойностите започват да спадат. В седем часа сутринта е измерена от станцията, която е в Долно Езерово. Стойността е паднала на три пъти над нормата. Пуснали сме питане до големия оператор "Лукойл", за да разберем, дали на територията е имало аварийни ситуации.

Община Бургас също реагира на сигналите, посочи Маринета Николова, началник на отдел "Екологични политики и програми":

По разпореждане на кмета мобилната станция на общината ще бъде позиционирана в Долно Езерово, за да се проследи качеството на въздуха.

От институциите уверяват, че заплаха за здравето на хората няма. Възможни са само алергични реакции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна