Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ново явление в културното пространство

БНР Новини
6
Йордан Камджалов
Снимка: Мануела Манчева

Преди година и половина диригентът Йордан Камджалов положи началото на иновативния културен проект „Музикална лаборатория за Човека“ с основен стремеж към търсене и изследване на безкрайния човешки потенциал през призмата на изкуството. Впоследствие цялата концепция се разклони в няколко линии: най-общодостъпния и всенароден формат „България пее – Музикална лаборатория за всички“; хоровия проект „Музикална лаборатория за Човека“, който заедно с новия концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“ ще дебютира на 6 април в зала „България“ с монументалната Девета симфония на Бетовен и най-младия, само на няколко месеца, ансамбъл - камерната формация „Музикална лаборатория за Човека“, която на 22 март пред софийската публика заяви категорично своята нова посока. Тринайсетте певци, отново под ръководството на творческия тандем Мая Василева – Четрокова и Йордан Камджалов, са обединени от идеята за споделяне на красивото, великото и истинското, което живее вътре в Човека. Споделяне на онзи звук, който събужда сърцето и ума. Звук, който излиза от дълбините на душата, и се претворява в една неповторима и безспирна импровизационна форма, преливаща от един в друг музикален стил и емоционално състояние. Звуково пространство, което с модернистични щрихи разчупва рамките на традиционния концерт и провокира общуването между хората. Общуване, в което основният импулс е онова красиво, мощно и безпределно вътрешно акустическо пространство на Човека да се отрази във външното акустическо пространство.
Специализираното предаване на БНР за хорова музика Cantate Jubilate ви предоставя възможност да чуете целия разговор на водещата Мануела Манчева с диригента Йордан Камджалов и Даниела Найденова, излъчен на 23 март 2016 година. Ще чуете и документални записи от премиерата на звуково-пространствения спектакъл „Любовта никога не отпада“, с участието на камерната формация „Музикална лаборатория за Човека“.

Снимки в галерията: Мануела Манчева

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени