Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Природозащитници предлагат нови промени в закона за защита на плажовете

Снимка: wikipedia.org

Природозащитници предлагат нови законодателни промени, с които да бъдат опазени от застрояване на хотели плажовете на Иракли, Карадере и Корал. Те настояват да бъде въведена нова зона "В", която да е 1 километър непосредствено зад трите плажа и в нея също да се забранят всички дейности, свързани със строителство.  В местностите зад плажовете да бъдат забранени "дейности", водещи до трайна намеса в територията - временни постройки, пътни настилки, огради, бариери или други елементи, ограничаващи достъпа до плажа. Люба Батембергска от организацията „Да спасим Карадере" изтъкна:

За Карадере, Министерството на околната среда, Министерството на регионалното развитие, Административен съд-Варна и Окръжната прокуратура във Варна доказаха, че подробният устройствен план е в нарушение на екологичното законодателство. Въпреки това, неговото действие не може да бъде спряно. Ние продължаваме да се въртим в един порочен кръг, който ни поставя в ситуацията на пожарникари и за това е необходимо ново законодателно решение, което е изключително просто.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.