Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова техника за възстановяване на запушени артерии работи в "Света Анна"

Най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания, популярен сред пациентите като "безкръвна" операция, прилагат специалистите в университетска болница "Света Анна" в София. В болницата работи Център за лечение на инсулти, който е част от новото спешно отделение. 

Новата техника позволява пациентите да бъдат лекувани в рамките на златното правило за възстановяване на запушените артерии от три до шест часа, каза за "Хоризонт" д-р Нурфет Алиоски:
Идва пациентът в Спешното, прави се скенер само на пет метра от Спешното звено и на още два метра в страни от скенера се намира ангиографът, тоест протокол, който в Европа работи от дълги години. За пръв път, разбира се, ще бъде оформено такова звено в България. Човекът колкото по-бързо бъде доведен в такъв спешен център, специализиран, ползите от тази процедура ще бъдат максимални.

През есента на миналата година от Министерството на здравеопазването оповестиха намерението си у нас да бъдат изградени осем такива центъра, тъй като България е на водещо място по заболеваемост, инвалидизация и смъртност от инсулт. Здравната каса доплаща средната цена на терапията и на важните консумативи от 4000 лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени