Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на квартал "Долно Езерово” в Бургас подготвят протести заради замърсяване на въздуха

Снимка: БГНЕС

Жителите на бургаския квартал "Долно Езерово” подготвят протести. Причината е замърсяването на въздуха от последните дни, каза Антоанета Манолова - директор на Центъра за административни услуги в квартала. Хората ще учредят сдружение и ще предявят граждански иск към нефтената рафинерия:

Последното замърсяване вече беше пределът. По принцип те и самите хора казват, че винаги усещане за миризма има в ранните часове, по-скоро между 2 и 5 сутринта.Особено пък през лятото сме крайно недоволни, защото масово има вече онкологични забоявания, има и бронхиални астми доста. Изразиха недоволство и за рекултивацията на утайниците. Държавата пое ангажимент. Много пъти "Лукойл" се управдаваха с утайниците, че понякога миризмата идва и от там.
 
Наложената санкция от 250 хиляди лева не удовлетворява местните жители. Въпреки дългогодишните проблеми с качеството на въздуха, те се организират за първи път. Според Манолова хората са разстроени основно от загубата на няколко младежи, починали през последните месеци от онкологични заболявания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна