Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-председателят на Руската дума: Трета сила стои зад конфликта в Нагорни Карабах

Снимка: er.ru

Зам.-председателят на Руската дума Сергей Железняк смята събитията в Нагорни Карабах за "провокация" и е на мнение, че зад това стои "трета сила", предаде ТАСС.

Напълно очевидно е, че в извънредното изостряне на латентния конфликт в Нагорни Карабах е заинтересована сила, продължаваща да раздухва огъня на войната в Близкия изток, в Средна Азия, в Кавказ и уязвена от миротворческите и антитерористични успехи на Русия и на нашите съюзници в Сирия, написа Железняк във Фейсбук.

Според него нито на Азербайджан, а още по-малко на Армения, това изостряне сега не е нужно. Ето защо парламентаристът смята, че най-вероятно тази провокация е организирана от трета страна, за чието присъствие вече се получава информация. В този контекст Железняк обръща внимание, че нощем в планината са достатъчни няколко подготвени въоръжени хора, запознати с разположението на силите в района, за да ги провокират към взаимен "ответен" огън.

Зам.-шефът на Думата отбелязва: Ето защо президентът на Русия и нашите ведомства убеждават Армения и Азербайджан да спрат огъня и да не позволят да бъдат въвлечени в чужда коварна игра, докато това е възможно. Русия ще направи всичко, за да понижи възникналото изостряне в Кавказ. Надявам се, че кавказката мъдрост ще надделее над емоциите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна