Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започва да приема по около 400 мигранти дневно от Гърция в понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще започва да приема от понеделник по около 400 мигранти дневно от Гърция на първия етап, увери турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала.

По думите му споразумението е изключително важно за турската страна от гледна точка на продължаването на диалога между Турция и ЕС, както и за отмяната на визите за пътуванията на турскита граждани в Европа, което се предвижда да започне от 1 юли.

Очаква се интензивно натоварване на Егейското крайбрежие на Турция, в района на градовете Измир, Балъкесир, Айвалък, Мугла, където ще бъдат приемани на първия етап мигрантите, връщани от Гърция. В този регион срещу гръцките острови Хиос и Лесбос, ще бъдат построени два центъра за мигранти, чието строителство е към края си, допълни турският министър.

Това са палатъчни центрове, с канализация и условия за престой, където ще се извършва регистрацията на мигрантите, снемането на пръстовите отпечатъци, санитарният контрол, след което те ще бъдат изпращани в бежанските лагери.

Местното население и местните власти обаче настроени срещу приемането на мигрантите, понеже се опасяват, че това ще попречи на туризма.

По данни на гръцките власти, над 4000 мигранти са включени в списъка за реадмисия в Турция на първия етап.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна