Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайни документи разкриват финансовия рай на влиятелни личности

| обновено на 04.04.16 в 09:16
Снимка: БГНЕС

Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг". Според публикацията "Мосак Фонсека" – една от най-потайните офшорни юридически фирми, в продължение на десетилетия е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

Изтеклите данни, наречени "Панамски документи", свързват сегашни и бивши лидери, включително многогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад, с незаконни финансови транзакции. Германският вестник е показал документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и на много водещи медии. Консорциумът на журналистите, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува, в началото на идния месец, пълния списък с компаниите и хората, които се свързват с разследването на изтеклите документи. 

В списъците фигурират освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости, спортни звезди. 
Уникалното разследване е на почти 400 журналисти от около 80 държави. От българска страна единствена в екипа е Алексения Димитрова, която обясни пред "Хоризонт":
За съжаление аз се включих съвсем скоро в това разследване, което колегите по света правят повече от година. Моята първоначална насоченост беше да видя дали има известни имена от български политици сред акционерите на тези фирми и до този момент не откривам такива. Не намирам имена на хора, които са в забранителни списъци, на забранителни списъци, примерно да се върши бизнес с тях заради това, че са заподозрени или разследвани за тероризъм, не намирам такива. Както каза една моя колежка, която е един от редакторите на това разследване, обемът на документите е такъв, че ако започне човек да чете сега, ще свърши след 26 години.

"24 часа" съобщава, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. 

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна