Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" е убила 15 свои членове в Ракка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ислямска държава" е убила 15 свои членове в Ракка, съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права. Това е най-масовата досега екзекуция в службите за сигурност на джихадистката групировка в Сирия. Убийствата са били извършени след арестуването на 35 членове на ИД в Ракка. Екзекуциите са свързани с ликвидирането на високопоставена фигура в групировката – Абу Хиджа ат Тунизи, който загина в сряда при въздушен удар.   

От сирийския Център за наблюдение на човешките права съобщиха още, че говорителят на сирийския клон на "Ал Кайда" – "Фронта Ан Нусра", е бил убит при въздушен удар. Абу Фирас с прякор "Сириеца" е бил убит при сирийски или руски въздушен удар в село, северозападно от град Идлиб. С него са загинали също синът му и най-малко 20 джихадисти от "Ан Нусра" и групировката "Джун ал Акса", също свързана с "Ал Кайда", както и узбекски джихадисти.

Според центъра, който разполага с голяма мрежа от информатори из цяла Сирия, Абу Фирас е бил на среща с другите джихадисти, когато били изненадани от въздушното нападение.

Провинция Идлиб е в ръцете на "Ан Нусра" и съюзниците ѝ от 2015 г. Те, заедно с "Ислямска държава", са изключени от режима на прекратяване на огъня и продължават да бъдат мишена на удари от сирийските и руските сили, както и от международната коалиция, начело със САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени