Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Костов: Турция не може да бъде член на ЕС като ислямска държава с имперски претенции

Иван Костов
Снимка: БГНЕС

Като ислямска държава с имперски претенции, Турция не може да бъде член на Европейския съюз и партньор за отбраната на НАТО, посочи Иван Костов на дискусия "Спорни точки за неоосманизма".

Израждането на политиката на Анкара в авторитарен режим ще предизвика съпротива в страната и може да превърне Турция в източник на конфликти, предупреди Костов:
Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи. Това може да превърне Турция във втора Сирия на границата на България.


Турският политически ислям е агресивен и е изнесен у нас чрез намеса в делата на българското мюсюлманско вероизповедание, допълни още той:
След 2002 година българската мюсюлманска институция беше постоянно употребявана за политическите цели на една българска политическа партия.

Костов посочи част от рисковете за страната ни от трафика на нелегални мигранти към България, като транзитно преминаване и получаване на статут на постоянно пребиваващи от джихадисти и създаване на техни клетки, терористични заплахи и акции.

Иван Костов цитира и данни от социологическо изследване, според което 4,4 на сто от българските мюсюлмани са радикализирани:
1,4% отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан, което отговаря на над 8000 от българските мюсюлмани. Рискът е към тях да се добавят част от онези 12 000 млади мъже – нелегални имигранти в България от последните три години. Тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в България и в Европа.

За последните 15 години у нас са били построени 176 нови джамии или 11 на сто от всички джамии у нас, добави още Костов:
Строителството на нови джамии следва да се възприеме единствено като символи, обозначаващи присъствие и претенции на исляма в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна