Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панама ще разследва случая с "Панамските документи"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Панама ще разследват случая с "Панамските документи" за офшорни компании на територията на страната, предаде Франс прес.

Фактите, описани от националните и международни медии под название "Панамски документи", ще станат обект на разследване, се посочва в изявление на министерството на правосъдието.

Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони. Според главния издател на германския в. "Зюддойче" Волфганг Крах, цитиран от Асошиейтед прес, в документите са посочени имената на над 1000 германски граждани.

Според германското издание най-малко 28 германски банки са прибягвали през последните години до услугите на фирмата "Мосак Фонсека", специализирана в уреждане на разплащания към офшорни компании. Само "Дойче банк" е използвала до 2007 г. повече от 400 офшорни компании, пише вестникът.

Сред другите основните банки, ползвали услугите на "Мосак Фонсека" са "Комерцбанк, "Дрезднер банк" ,както и "Байерн ЛБ". Все пак "Зюддойче цайтунг" уточнява, че въпросните замесени банки през последните години са променили политиката си.

Междувременно хиляди исландци излязоха на демонстрация в Рейкявик, за да поискат оставката на премиера Давид Зигмундур Гунлаугсон, който бе уличен в поддържане на офшорни сметки, при разкриването на Панамските документи. Според данните Гунлаугсон и съпругата му са държали милиони долари в компанията "Винтри" на Вирджинските острови. Гунлаугсон отрича да е укривал данъци и изключва възможността да подаде оставка. Опозицията внесе срещу него вот на недоверие. 

От своя страна, аржентинският президент Маурисио Макри, който също е цитиран в аферата "Документите Панама" като директор на офшорна компания на Бахамските острови, заяви, че не е правил нищо нередно. В телевизионно интервю той увери, че офшорната компания, която е регистрирал, била с цел инвестиране в Бразилия. В крайна сметка инвестицията не се осъществила. Според аржентинския президент става дума за законна операция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна