Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора – град с богато минало

БНР Новини
Музеят „Неолитни жилища” пази останки от сгради на 8 хил. години

Историята на днешния гр. Стара Загора започва с жилища от неолита. По това време тук имало важен кръстопът от Дунав към Беломорието и от днешния Пловдив към Черно море. През 46 г. от н.е. на мястото на тракийското селище Берое римляните създали блестящо устроен град и го нарекли на името на император Траян – Улпия Августа Траяна, определян като „великолепно, възвишено място“. През XIV в. османските турци завладяват града и го наричат „стара крепост“ заради завареното огромно наследство на исторически паметници от различни култури. Още преди Освобождението от османска власт /1878 г./ той е преименуван с българското име Железник, с което се подчертава, че и в древността там се е добивало желязо.

Благодарение на стратегическото си местоположение и природните дадености, Стара Загора е град с богата история. За най-посещаваното място в града, включено в списъка на „100-те национални туристически обекта“ разказва Живко Симитев от Регионалния исторически музей в Стара Загора:

Тази година вниманието ни е съсредоточено върху реновирането на един от най-старите обекти в града – музей „Неолитни жилища“, за да стане той по-привлекателен и достъпен за посетители. Неолитните жилища тук са най-старите в цяла Европа, на около 8 хил. години. Те изцяло са проучени. Всичко, открито в тях, е принадлежало на хората, които са ги обитавали и дава информация за техния бит и култура. В музея могат да се видят техните пещи и местата за спане, както и приспособления за смилане на зърното. Намерени са и много семена, предимно пшеница. Има и семена от грозде, доказателство, че те са познавали тази култура, но можем само да гадаем дали са произвеждали вино от нея. Интересното е, че жилищната сграда е на два етажа. Този факт бе доказан от последните археологически проучвания и това прави жилищата в Стара Загора най-старите в Европа, открити досега. Материалите, използвани за градежа, са дървени греди и слама, слепени от здрава мазилка с кал и глина. Основата е била специално укрепена и конструирана така, че да може да понесе тежестта и на втория етаж. Всички туристи остават впечатлени от изгледа на къщата, която е на 8 хил. години.

Сред новите и много важни туристически обекти в града е Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора – 1877 г." Посветен е на битката от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение през Освободителната Руско-турска война. Монументът е издигнат по повод 100-годишнината от боевете за Стара Загора, на мястото на командния пункт на защитниците – разказва Живко Симитев:

Там е пресъздадено копие на Самарското знаме /дарено е от жителите на руския град Самара на Българското опълчение/, което се е развявало в този бой и е свързано с най-епичния момент, а именно битката за самото знаме. Тогава загиват много българи. Въпреки това, защитниците не позволяват знамето да падне в плен на врага. От тази битка и от това знаме води началото си твърдението, че български боен флаг не е попадал в ръцете на врага. До ден днешен няма опровержение на това. Високият боен дух и самоотверженост на старозагорци са били продиктувани от стремежа им за свобода и желанието да докажат пред света, че заслужават знамето и своята независимост.

В Стара Загора е запазена постройка от 1409 г., която отскоро е превърната в Музей на религиите. Проучванията и реставрацията й са отнели доста време, но вече е отворена за посетители. „Преди да се преустрои в музей, сградата е била джамия, казва Живко Симитев.

Интересното тук е, че в молитвения салон на джамията открихме средновековна църква от X-XIII в. А фактът, който ни подтикна да направим точно тук Музей на религиите е, че под християнската църква открихме антично светилище. Мястото е свещено за града почти от неговото създаване – от античността до османския период. Сградата е емблематична за Стара Загора, затова често в нея организираме изложби на съвременна тематика. Искаме да поддържаме интерес към това място у посетителите. Най-впечатлени са гостите от Западна Еврапа. Те намират за екзотични стенописите в сградата. Сградата на църквата, която се намира в джамията, е възстановена във височина и също впечатлява туристите. Много са малко местата по света, където има такова преплитане на различни религии.

Снимки: архив


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна