Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВТУ трябва да приеме 2222 студенти по държавна поръчка за следващата учебна година

Снимка: www.uni-vt.bg

Държавата трябва да регулира броя на университетите, смята ректорът на Великотърноския университет "Св. Св. Кирил и Методий“ професор Христо Бонджолов. В Ловеч той представи висшето учебно заведение, което по държавна поръчка за следващата учебна година трябва да приеме 2222 студенти в 21 професионални направления по над 70 специалности.

Според проф. Бонджолов университетите в страната са станали много:

Не може до миналата година да казват - има толкова много места заети, излизат икономисти, обучават икономисти, прависти и т.н.и изведнъж да дадат право на четири колежа миналата година да станат икономически университети, частни. В това нещо няма никаква логика. След като ограничаваме пазара на такива специалности защо откриваме нови частни университети. Ясна е тенденцията. Държавата все по-малко ще финансира. Но тогава да дадат някаква перспектива. Това искахме от тях. Да кажат: Да, дофинансирайте се чрез проекти, но да ви дадем да се дофинансирате с проекти. А те решиха по другия начин - орязват се бройки държавно финансиране, но се дава възможност за платено обучение.

Ректорът на Великотърновския университет допълни, че самите държавни висши учебни заведения не са равнопоставени при разпределянето на средствата:

Когато се разпределят някакви средства за ремонти те решиха, че по тази програма "Региони в растеж“ ще ги дадат средствата на един регион. В София финансирането, а в останалите университети? Нас ни няма на картата, а всички сме държавни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна