Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композитори и автори от цял свят се събират на годишна среща в София

Годишна среща на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори се провежда днес и утре в столицата. Над 100 представители на дружества от Европа, Израел, Русия и Съединените щати са в София. Домакини на форума са българските дружества за колективно управление на авторски права "Музикаутор" и "Филмаутор".

Целта е да си сверим часовниците, да видим къде се намираме в България, каза Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор":

Ние знаем, но все пак е хубаво да имаме един коректив, който идва отвън. И всъщност, тук ще бъдат представени последните тенденции в музикалната индустрия, в управлението на авторски права в нея. Това включва аудиовизията. Също е шанс за нас, за първи път в България, да се докоснем по този начин, като домакини с тези последни решения на бизнеса. Ние имаме проблеми със закона, има определени постановки, които не са изработени така, че да работят. Те фигурират формално в закона, но не водят до това парите на творците да достигат при тях при ползването на тяхното творчество. Има огромен брой законодателни решения, които сме направили, които чакаме парламентът да разгледа в съвсем кратък период. Струва ми се, че ако започнем да събираме възнаграждения за авторите по всички възможни основания, би трябвало скоро да се изравним със средните нива за Европа, но за това ще отнеме доста време.

Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори е световната авторско-правна организация в сферата на аудиовизията и музиката. В нея членуват 230 дружества, които управляват колективно правата на над 4 милиона автори от цял свят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени