Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продуктовата такса за покупка на автомобил на възраст над десет години ще се увеличи с 3%

С 3 % ще се увеличи еднократната продуктова такса при покупка на автомобил на възраст над десет години. Това реши правителството, като одобри промени в наредбата за продуктовите такси. При покупката на нови коли ще има намаление от 5 %. И в двата случая разликата в цената е осем лева, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

За нови автомобили например, се заплаща продуктова такса в размер на 146 лв. С намалението, което предлагаме от 5% продуктовата такса става 138 лв. Съответно за превозни средства над 10-годишна възраст в момента продуктовата такса, която се заплаща при закупуването на автомобила, е 267 лв., с увеличението от 3% стават 275 лв.

По-ниски ще бъдат таксите при закупуването на нов електромобил или хибриден автомобил. В първия вариант еднократната такса ще е от 102 лева.

В България са регистрирани 3 милиона и 900 хиляди автомобили, а средната им възраст е над 16 години, припомни министър Ивелина Василева. Според нея новите такси отговарят на финансовите възможности на хората. Министерството на околната среда отчита и промяна на навиците при използването на полиетиленови торбички, след като през 2011 година въведе продуктова такса:

В рамките на тези четири години, от 2011 до 2015 г. се отчита намаляване на потреблението с около 50 процента.

Затова и таксите за използването на полиетиленови торбички няма да се променят.










Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна