Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думите на митрополит Антоний Сурожки в „Радиоколекция“ – 18 април, от 21.20 часа

БНР Новини

В „Радиоколекция“ ви предлагаме един малко необичаен за формата на радиоколекцията текст. Става дума за беседите на митрополит Антоний Сурожки, събрани в малката книжка, озаглавена „Началото на молитвата“. Трудно е да бъде обобщена, разказана накратко тази удивителна книжка.
Антоний Сурожки е роден в Лозана през 1914 година. Завършва медицина. На 29 годишна възраст дава монашески обет. Изпратен е на пастирско служение във Великобритания. По-късно става епископ и архиепископ на руската православна църква в Англия. Дълги години митрополит Антоний носи православното свидетелство за Христа на Запад, проповядва в различни църкви, общини, университетски аудитории, радио и телевизия в много страни по света, без да прекъсва връзката си с Руската църква. Умира през 2003 година на 89-годишна възраст.
Много ми е трудно да представя митрополит Антоний Сурожки с няколко встъпителни думи. През годините, докато четях книгите му, се удивлявах все повече и повече как този човек умее да говори за най-дълбоките и неизречими неща по най-простия и достъпен начин. Как умее да изрази точно това, което ти си мислиш. Как изобщо знае ти самият какво си мислиш. Той никога не е записвал беседите си. Други са го слушали и са записвали думите му. Творчеството му е необятно.
Днес ние продължаваме да слушаме думите му по същия начин, по който хиляди хора са ги слушали, докато той е бил жив.
Автор на радиокомпозицията и неин режисьор е Стилиян Петров.
В ролите ще чуем актьорите Иван Бърнев и Деляна Хаджиянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна