Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: "Булгартабак" не е в нарушение на подписания при приватизацията договор

Снимка: capital.bg

"Булгартабак Холдинг" не е в нарушение на подписания при приватизацията договор, увери пред депутатите от икономическата парламентарна комисия изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Агенцията и икономическото министерство бяха изслушани за извършената проверка по изпълнение на договора. Повод за проверката стана освобождаването на стотици работници от Софийската цигарена фабрика, която освен това временно спря работа.

"Булгартабак" не нарушава подписания при приватизацията договор, ако в момента "София-БТ" не работи, тъй като останалите фабрики на компанията работят, заяви Емил Караниколов:

Към момента не е нарушено спирането. Такова би било, ако продължи повече 12 месеца или в момента спре още едно дружество. Другите дружества, които бяха към момента на приватизация, бяха общо четири. При тях е същото. Всяко може да затваря за не повече от 12 месеца, но не едновременно.

Договорът не е нарушен и спрямо клаузите за персонала. Така съкращенията в Софийската цигарена фабрика трябва да се оспорват само пред работодателя или пред съда:

Да се запази средносписъчен състав, не поименен, и фонд "Работна заплата" на нивата към 2010 г. Това задължение изтече декември месец 2014 г. След тази дата дружеството може да прави съкращения.

И Агенцията за приватизация, и депутатите се оказаха съпричастни към неистовото усилие да се открие кой е крайният собственик на частния холдинг, но това остана неясно, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Действително, ако се измисли някакъв начин за контрол и установяване истинските собственици по законодателен нов път, ще бъдем наистина пионери в световното законодателство.

Корнелия Нинова от БСП беше категорична, че отговорни за случилото се има и това са хората, подписали самия приватизационен договор:

Кой продаде "Булгартабак" при тези условия? Ми той си има име и се казва Бойко Борисов. И тогава, когато го продаваше, и сега когато имате проблем, е министър-председател на държавата.

А синдикатите, които организираха и протест пред парламента по време на това заседание, отново останаха неудовлетворени. Любка Георгиева от КТ "Подкрепа:

Аз съм гласувала и съм ви пратила тук, надявайки се, и вие ме убеждавате, когато ви избираме, че вие имате идеи как да управлявате държавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна