Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ: Няма информация, че ЕК ще наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони

Снимка: БГНЕС

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е постъпвала информация, че Европейската комисия (ЕК) възнамерява да наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони. Това съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на агроведомството.

Във връзка с медийни публикации за очаквания, че Еврокомисията ще наложи на България стотици милиони евро глоби, от фонд "Земеделие" уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено от Фонда.

Близо 5 милиона евро са санкциите, които ще бъдат наложени за финансиране на проекти за ВЕИ сектора, като първоначалната санкция, планирана от Брюксел, е била 28 милиона евро.

Според директора на фонд "Земеделие" Румен Порожанов медийните публикации за очаквани сериозни глоби са удар срещу него заради засегнати финансови интереси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна