Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобили с изтекла Гражданска отговорност все още няма да бъдат дерегистрирани служебно

Коли с изтекла Гражданска отговорност все още няма да бъдат дерегистрирани служебно. Това стана ясно на среща в парламента между мотористи, депутати и "Пътна полиция“. Въпреки законовата промяна, МВР още не е готово с наредбата за обмен на данни и информационната система. 

За 4-те месеца след влизането в сила на законовата промяна, информационните системи на КАТ и Гаранционния фонд на застрахователите все още не са свързани. За това и над половин милион автомобили, които нямат застраховка няма как да бъдат дерегистрирани служебно, каза Ралица Агайн от КФН:

Дерегистрация не се е случвала, понеже няма нормативна уредба. Имаме обмен на данни, но той не е онлайн и поради тази причина на никого не му е прекратявана регистрацията.

Компютърни специалисти работят по системата, каза Деница Иванова от Пътна полиция. Тя обаче не се ангажира със срокове нито кога ще заработи системата, нито кога ще бъдат готови и наредбите:

Конкретно не можем да се ангажираме със срокове, тъй като отменението на наредбата за регистрация на превозни средства предстои да бъде отпечатана в държавен вестник. Тя е подписана. След тази наредба предстои наредба, която ще определи реда, по който ще бъде правено това прекратяване и възстановяване автоматично, като междувременно нашите Ай Ти специалисти работят по съвместяване на двете програми .

Поради тези причини и мотористите трябва да бъдат спокойни, увериха депутатите на срещата днес. Заради неяснотиите, следващата седмица мотористи се заканиха да излязат на протест:

Няма как да спрем хилядите. Ако сме уточнили въпросите и нямате притеснения, нека да не е протест, а да е събор - помоли Делян Добрев от ГЕРБ. Той каза, че е склонен да подкрепи предложението на колегата си Петър Славов от РБ, което пък трябва да реши проблемите на автоматичната дерегистрация на МПС-та за сезонно ползване:

За тях въпросната автоматична дерегистрация няма да настъпва веднага след изтичане на гражданската отговорност, а ако до началото на следващия сезон, т.е. 1 май следващата година те нямат сключена гражданска отговорност.

Това решение обаче тепърва ще бъде обсъждано в парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна