Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските войски са отблъснали опитите на "Ислямска държава" да завладее военното летище в град Думейр

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските войски са отблъснали опитите на терористичната групировка "Ислямска държава" да завладее военното летище в град Думейр, на 35 км от Дамаск. Както съобщи теревизионният канал "Ал Алам", цитиран от ТАСС, опитът на терористите е бил подкрепен от членове на други екстремистки групировки, минали на тяхна страна, нарушавайки режима на прекратяване на огъня.

Вчера терористите нападнаха циментовия завод северно от Думейр и взеха за заложници 340 негови работници. Близо 150 от тях успяха да избягат, но около 200 все още са в плен и съдбата им е неизвестна. По някои данни заложниците са блокирани на територията на завода, а според други са отведени в планински район, където се намира база на ИД.

Междувременно официален представител на сирийските кюрди потвърди за случаи на отравяне на цивилни и членове на кюрдските сили за самоотбрана с газ, след нападения от въоръжени групи в квартал "Шейх Максуд" в сирийския град Алепо. Според лекар от организацията Червен полумесец в Алепо пострадалите имат всички признаци на отравяне с хлор. По-рано сирийски кюрди съобщиха за използването на газ срещу тях. Отговорност за нападението пое групировката "Джейш ал Ислам".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна