Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

490 семейства определят линията на бедност в бургаско

Как живеят семействата в Бургаско, с колко пари разполагат, за какво ги харчат и от какво се лишават, ще питат служители на Териториалното статистическо бюро. Мащабното проучване за доходите и условията на живот, което е част от кампания на ЕС и Евростат, започна тази седмица в Бургаска област.

22 -ма специално обучени за кампанията анкетьори ще посетят 43 населени места, за да разговарят с 490 семейства. Част от фамилиите са участвали в предишни проучвания и са наясно какво се иска от тях. Интервютата са по два въпросника за домакинството и индивидуален.

„Въпросите са за жилището и жилищните условия-разходи, заеми, кредити, средства, отделени за отопление, възможности да посрещнат непредвидени разходи. С индивидуалния въпросник, който попълва всеки член на домакинството над 16 години, се събира информация за трудовия живот-заетост, безработица, за текущите месечни разходи, самооценка за здравето и достъпа до здравеопазване“, обясни Димитринка Кралева, експерт в бургаската статистика.

Попълването на въпросниците отнема около двайсетина минути. Разчита се на искрените отговори на запитаните, но има възможност и за сверяване на данните с регистрите, които ползва Националният статистически институт. Имало и семейства, които са отказали да участват. Тъй като кампанията сега започва, за да не се възползват изобретателни измамници,  от статистиката поясняват, че всеки техен служител има карта, с която трябва да се легитимира. При съмнение за каквато и да е злоупотреба всеки може да се обърне към телефона в ТСБ-Бургас 056/ 85 19 12.

Последното такова допитване  е показало, че през 2014 година линията на бедност в Бургаска област е била 318 лева. Под този праг са били 21 на сто от живеещите 414 000 души в областта. Ако в доходите останат пенсиите, но се махнат обезщетенията, социалните и семейните помощи, броят им расте на 25 %. Ако се изключат и пенсиите в тези сметки, бедните скачат на почти 40 % в областта. Актуалното проучване, което ще изчисли какви са били доходите за 2015-та година, приключва на 15 юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна