Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портър Макконел: Между 3 и 5% от парите в офшорните зони са от корупция

Снимка: БГНЕС


Между 3 и 5% от парите в офшорните зони са от корупция. Това  съобщи за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" изпълнителният директор на Коалиция "Финансова прозрачност" Портър Макконел. Потоците, които идват от корупция обаче се уголемяват непропорционално в общественото съзнание, защото хората възприемат тези пари като откраднати от тях


Парите в офшорните сметки може да идват от различни източници. От една страна за големите международни компании, които се опитват да намалят данъците си. От другата страна обаче са парите, спечелени чрез престъпни и корупционни практики. Потоците, които идват от корупция, са само от три до пет процента от всички, но се уголемяват непропорционално в общественото съзнание. Затова е напълно разбираемо, че корупционните практики и укритите от тях пари получават по-голямото обществено внимание. Като видим обаче каква част от парите, насочвани към офшорни зони са те, мисля, че това не е най-голямата тревога.

Американските богаташи нямат нужда от офшорни зони, за да укриват парите си, защото части на Съединените щати предлагат тази възможност, обясни още Портър Макконел. Тя добави, че никой в САЩ не би се изненадал, ако се установи, че американски политици имат пари в офшорни зони, защото в обществото има усещане, че за богатите важат отделни правила:

Засега наистина няма американски имена от изтеклите документи от Панама. Това, което обаче мога да дам като обяснение, е, че американците нямат необходимост да търсят офшорни зони. Ние имаме Невада, Орегон и Флорида, където също има такива юрисдикции. Освен това офшорните сметки може да бъдат направени през няколко фирми и накрая да се стигне до Британските Верджински острови. Ние не сме сигурни, че няма да има американски имена, които да бъдат оповестени след няколко седмици. Освен това дори и да има, това не означава, че има увеличаващ се брой на американците, които имат офшорни сметки.

Всяко общество трябва да реши дали ръководителите му могат да имат активи в офшорни зони, коментира Макконъл.

По отношение на компаниите, за нас също е важна прозрачността. Например, ако говорим за големите международни корпорации, ние бихме искали да има доклади на национално ниво - каква е печалбата от конкретната държава, колко данъци са платени и колко служители са наети.

Мисля, че това, което видяхме след глобалната финансова криза, е, че когато няма достатъчно прозрачност в тези сектори, може да има проблеми. Когато няма ясни регулаторни правила, много рискови активи да бъдат скрити именно в офшорните зони. Ние и сега не знаем къде е скрит следващият балон, който може да разклати финансовите пазари. Ако имаме възможности за "сенчеста собственост", то това може да засегне и инвеститорите, и всеки отделен гражданин. Нашият аргумент е, че има риск и за икономиките на национално ниво, следователно и за всеки отделен човек.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна