Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализират старопечатни редки и ценни издания от Габровския исторически музей

Исторически музей в Габрово

Ценни старопечатни издания и ръкописи от фондовете на Историческия музей и библиотеката в Габрово ще бъдат дигитализирани.

Старопечатни редки и ценни издания, които поради състоянието им остават затворени в хранилищата и недостъпни, ще бъдат пренесени в дигитален формат. Съвременните технологии дават възможност всеки, който проявява интерес, да може да ползва съдържанието чрез виртуална библиотека - обяснява Иван Постонпиров от Историческия музей:

Няма да се вадят самите книги, да се прелистват от хората, а ще могат да се ползват директно в този сайт, който сега се подготвя.

На трите скенера в Регионалния исторически музей, освен книги специалистите дигитализират негативи, диапозитиви, фотографски стъкла и ленти. По тях може да се проследи визуалната история на Габрово със снимки, непоказвани досега, които преди не е било възможно да се разчетат, обяснява Георги Димитров:

Тази снимка е на 100 години. Можете да видите как е изглеждал нашият град. Дори като се уголеми наполовината от оригиналния размер, се виждат много ясно лицата на децата, които са се събрали да гледат фотографа, който снима улицата.

По-малките предмети от музейния фонд с културни ценности като накити, чепрази, ордени, медали и монети, също ще бъдат дигитализирани. Средствата по проекта са  осигурени чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна