Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Путин е възложил да бъде променена концепцията за външна политика на Русия

Снимка: МВнР- Русия

Руският първи дипломат Сергей Лавров пред експерти в сферата на външната политика съобщи, че по поръчение на президента Владимир Путин ведомството, ръководено от него, е започнало да работи върху промяна на външнополитическата концепция на Русия. Това изказване идва на фона на друго изявление на Лавров от преди седмици, че е време политиката на "сдържане" на Русия да отиде в архива и че редица държави от НАТО и ЕС раздуват мита за "руската заплаха". В последно време изказванията на официални представители на Москва, показват че тя се възприема като жертва на русофобска пропаганда, която се води срещу нея от САЩ и Запада.

В същото време премиерът Дмитрий Медведев завърши обиколката си в Армения и Азербайджан в опит да се успокои обстановка в размирния регион. Според него има много сили, които внимателно анализират последствията от Нагорнокарабахския конфликт и влиянието му върху ситуацията както в Близкия изток, така и в Русия и обратното влияние на тези процеси върху тях. Това каза премиерът Медведев в интервю за една от централните електронни медии, неизключвайки възможността в разпалването на конфликта между Нагорни Карабах и Азербайджан да има и участие и Турция.                    

Според Медведев изявленията на Турция не могат да не предизвикат загриженост. Той допълни, че вместо Анкара да успокои обстановката и да призове участниците в конфликта да се върнат на масата на преговорите, тя е дала ясни и категорични послания в подкрепа на една от страните – Азербайджан. Руските медии припомнят изказванията на премиера и президента на Турция – Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган, които в разгара на конфликта обявиха подкрепата на Анкара за Баку, казвайки, че Турция е готова да подкрепи своя съюзник до пълното освобождение на Нагорни Карабах.  

Москва следи внимателно постконфликтното стабилизиране на процесите в Задкавказието и обиколката на премиера Дмитрий Медведев в Ереван и Баку през последните дни и совалките, които осъществи външният министър на Русия Сергей Лавров в размирния регион, показват ангажираността ѝ в намирането на мирно решение на Нагорнокарабахския въпрос. Според премиера Медведев идването на нови доставчици на оръжие на страните от този конфликт ще доведе до увеличаване на напрежението. Той не отрече, че през годините Москва е снабдявала с оръжие Баку и Ереван, но каза, че сега тя трябва да бъде сдържащ фактор в конфликта.                                                                         

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени