Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонската полиция използва сълзотворен газ срещу мигранти при Идомени

| обновено на 10.04.16 в 18:39
Снимка: БТА

Около 500 души се събраха по оградата на гръцко-македонската граница с искане да бъдат пропуснати към Западна Европа. Македонската полиция е използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигрантите, искащи да влязат от Гърция.

Това е провокация към бежанците, коментират доброволци в Идомени. По думите им анархисти отново са раздавали призиви, написани на арабски език, да се атакува границата с Македония.

Няма тежко ранени и лица с опасност за живота сред пострадалите бежанци от акцията на македонската полиция по границата с Гърция, съобщават лекари и доброволци, които оказаха първа помощ. Няма жертви, но десетки бежанци са с тежки дихателни проблеми, допълват лекари от Идомени. Сълзотворният газ е предизвикал остра реакция върху малките деца, които, заедно с родителите си, са участвали в групата, опитала се да премине оградата на гръцко-македонската граница в района на железопътната линия. 

Гръцките власти от няколко дни предупреждаваха, че има опасност от провокация към мигрантите и за пореден път информираха, че македонските власти няма да отворят границата. Доброволците от Идомени са възмутени от позицията на македонските власти срещу невъоръжени хора, майки и малки деца. 

Причина за опита на бежанците да продължат пътя си към Европа е днешна брошура, разпространявана от доброволци, с призив да се атакува граничният пункт, което щяло "да принуди македонските власти да отворят границата". В подкрепа на бежанците са участвали и лица, които също са опитали да влязат в Македония през няколко места, но са били отблъснати.

Не се доверявайте на слухове, апелират гръцките власти към мигрантите и отново ги призовават да се оттеглят в лагери. "Провокация с цел да се създава напрежение", е коментарът за днешния инцидент на Идомени.

Гръцки депутати заявиха, че употребата на сила срещу бежанци е "крайно рисков акт" и за пореден ден приканиха изнасяне на хората от Идомени, в осигурените лагери за настаняване. Въпреки това, надявайки се промяна, мигрантите не напускат палатките и още са около 15 000 души, под заплаха дори от разпространение на епидемии. Малко на брой мигранти се връщат в Турция в рамките на споразумението. Масово подават искане за политическо убежище, което им осигурява повече от месец престой в Гърция.

Неправителствени организации и много граждани организират тази вечер антирасистка протестна демонстрация в Пирея, за да подкрепят искането на бежанците за отворени граници в Европа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени