Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от Г-7 призоваха за засилване на борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

| обновено на 11.04.16 в 11:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на седемте най-развити държави излязоха с общ призив за засилване на борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Според тях Сирия се нуждае от ново правителство, което ще представлява всички страни и ще може да защити населението от терористите.

Седемте се изказаха за продължаване на диалога с Русия, но предупредиха, че международните санкции срещу Москва могат да бъдат отменени едва след изпълнението на договореностите за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

Министрите от Г-7 се обявиха за "свят без ядрени оръжия", определяйки като "провокация" ядрените опити на Северна Корея.

Външните министри заявиха също, че категорично се противопоставят на провокациите в Източно- и Южнокитайско море, в които Китай има териториални спорове с няколко нации, сред които Филипините, Виетнам и Япония, предаде Ройтерс. Отправен бе и призив към страните да спазват международните морски закони и да изпълняват обвързващите решения, взети от съдилища и трибунали.

Декларацията бе приета в Хирошима. Джон Кери стана първият държавен секретар на САЩ, посетил града, който бе опустошен от американска ядрена бомба през 1945 година. Около 140 хиляди японци са убити при атаката през последните дни на Втората световна война.

Въпреки че ние се върнахме към миналото с почетта към загиналите, това пътуване се отнася към настоящето и бъдещето. Благодаря на Япония, че е много силен съюзник и важен международен и световен играч в усилията за постигане на мир, каза Кери.

Присъствието на държавния секретар подхранва предположенията, че президентът Барак Обама може да направи безпрецедентна визита по време на предстоящата среща на върха на Седемте, отбелязват агенциите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна