Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус е важна за Съвета на Европа, обяви по време на посещението си външният министър Даниел Митов

Снимка: БГНЕС

Срещата "на четири очи" между министрите на външните работи на България и Беларус Даниел Митов и Владимир Макей продължи повече от планираното. Двамата обсъдиха българско-беларуските, както и беларуско-европейските отношения и онова, което се прави в тези посоки. Отношенията между София и Минск се развиват в дух на добросъседство и партньорство и това ще води до разширяването на стабилността в региона, констатира министър Макей. На въпрос на БНР как гледа на перспективите на сътрудничество между Беларус и Съвета на Европа, където страната ни играе съществена роля, беларуският първи дипломат  отбеляза:

Беларус е заинтересована от тясното взаимодействие със Съвета на Европа, която е една от най-авторитетните европейски организации, имаща много сериозен потенциал в различни обществени области. Посещението на председателя на Комитета на министрите на външните работи на Съвета на Европа Даниел Митов, говори много за това какво внимание отделя Съветът на Европа на Беларус и е много своевременно и важно. Надяваме се то да даде импулс на тези отношения. Обсъждахме и доста чувствителни въпроси за СЕ, като въпроса за смъртното наказание и сътрудничеството по правата на човека. Задачата ни е да запазим позитивното развитие на този процес.

От своя страна министър Митов отбеляза важното значение на Беларус за Съвета на Европа, като каза:

Със задоволство отбелязваме и положителната промяна в отношенията на Беларус с Европейския съюз и се надяваме, че тази тенденция ще се съхрани и занапред, а България ще помага и ще работи в тази посока. Като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, България отдава голямо значение на развитието на връзките с Беларус и се надяваме, че решението за снемане на ограниченията от страна на Европейския съюз към Беларус ще допринесе за установяване на добри, още по-добри взаимоотношения с европейската общност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна