Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дамовски: Полицейското присъствие на македонската граница е увеличено

Снимка: БТА

Вчера полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 500 имигранти на гръцко-македонската граница, които се опитаха да пробият оградата между двете страни, за да продължат към Западна Европа. Инцидентът стана на пункта "Идомени", където повече от 11 хиляди имигранти са се разположили на лагер от гръцка страна. В момента и гръцките, и македонските власти взаимно се обвиняват за употребената сила.

Александър Дамовски, главен редактор на македонското електронно издание МКД, каза в предаването "12+3", че полицейските сили на македонската граница са увеличени.
От сутринта няма някаква информация за каквито и да било инциденти. Засилено е присъствието на полицията и армията много повече от обичайното на границата. Както и на 14-и март, се почна с информации, че границата на Македония е отворена и може да бъде премината. После дойде нещо като "делегация" от мигранти до македонската граница и македонските полицаи им казаха, че границата е затворена. "Делегацията" се върна в гръцкия лагер и след това около 3000 бежанци тръгнаха към границата на Македония. Започнаха размирици и инциденти, беше употребен сълзотворен газ, мигрантите скъсаха мрежата и няколко от тях, около 30-ина, успяха да преминат, това стана някъде докъм 17-18 часа, когато всички бежанци бяха върнати след намесата на македонската армия и полиция. Включиха се и полицаи от Хърватия, Словения и Австрия. Има ранени от полицията и армията на Македония. 
Опасността не е отминала. Около 12 000 бежанци са в лагера в Идомени, а над 1000 са в Дойран. Но се надяваме, че "Балканският коридор" е затворен. Съдбата на бежанците е незавидна.

Интервюто на Снежана Иванова с Александър Дамовски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени