Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в МВР остават в готовност за протести

МВР
Снимка: БГНЕС

Синдикатите в МВР остават в готовност за протести, ако орязването на социални придобивки на служителите се потвърди в проекта за изменение на закона. Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в министерството съобщи след Националния съвет за тристранно сътрудничество, че няма сближаване на позициите с ръководството на МВР:

Нещата започват да се случват, както каза един колега, с правото на силата, а не със силата на правото. Това е доста неприятно. Ако не бъдат дадени достатъчно гарантирани, ако щете, индикации, че ще настъпят промени в текстовете, които ние желаем между първо и второ четене в пленарна зала, синдикалната федерация на служителите в МВР при спазване на законовите разпоредби, ще организира национален протест.

Заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев обясни, че законопроектът не цели единствено орязването на социалните придобивки на полицаите:

Неслучайно в обществото се създаде мнението, че този законопроект изцяло се занимава само и единствено със социално трудовите права на служителите, а това съвсем не е така. Така че смятаме, че тази тема е обсъждана вече доста. Този диалог се води вече от няколко месеца. Тези две страни са познати, нямаше нови неща и аргументи в тях, възприемаме това обсъждане като даване на повече гласност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна